6 : l'Hotel de Ville,Centre Pompidou,Les Halles

We slaan rechts af en komen uit bij Samaritane,het warenhuis aan de overkant op de linker hoek.Van alles is er te krijgen maar als je naar het dakterras gaat sla je 2 vliegen in 1 klap.Je kunt er lekke eten en drinken en je hebt een gigantisch uitzicht over de Seine en zijn stad.Lekker om even uit te rusten.

Wji stappen echter verder en lopen rehtdoor.Houd wel rechts aan en zorg dat je op Rue du Pont Neuf blijft lopen. Zo lopen we recht tegen Les Halles aan.Een schitterend park  waar je rust vind maar ook speeltoestellen voor de kleintjes en  skatepaden voor de jeugd.kortom van alles voor een ieder.We gaan hier rechts af.de Ruemn Berger op en lopen door tot aan Place Joachim de Bellay.Hier vind je e echte Les Halles

 

 

                                                                              LES HALLES

 

 

                                                       

 

 

 

                                                                      

                                                                                 PONT NEUF

Zo we staan weer aan begin van onze route op het I'll de la Cité maar nu aan de andere kant.Pont neuf betekent niet 9e brug maar Nieuwe brug .Het is, ondanks zijn naam, de oudste brug van de stad en met 238 meter de op drie na langste brug van Parijs. De Pont Neuf werd tussen 1578 en 1604 gebouwd naar een ontwerp van Jean Baptiste Androuet du Cerceau. De brug heeft twaalf rondbogen en bestaat uit twee delen, een deel bestaande uit vijf bogen dat de linkeroever verbindt met het Île de la Cité, en een deel van zeven bogen dat het eiland verbindt met de rechteroever van de Seine.

 

                           

 

 

 

 

 

Les Halles of in het Nederlands De Hallen waren de grote aanvoerpunten in Parijs voor vers voedsel.

Al in de 12e eeuw werden er markten gehouden in de open lucht van Parijs. Toen Napoleon III in 1852 zijn keizerrijk stichtte, had hij grootse plannen met zijn hoofdstad. In het prestigieuze ontwerp van twaalf boulevards in een stervorm lag het marktterrein in de weg. Prefect Georges Eugène Haussmann liet daarom tussen 1854 en 1866 tien overdekte markthallen bouwen op de linker Seineoever. Architect Victor Baltard ontwierp gietijzeren boogconstructies met glazen daken.

De sfeer trok ook veel toeristen. Bekend uit die tijd zijn de, nog voor een deel in de Rue St. Denis bestaande, kroegen en bistro's waar altijd goede en goedkope uiensoep werd geserveerd.In 1970, toen de binnenstad, waar Les Halles lagen, de groeiende stroom vrachtwagens niet meer kon verwerken, werden de markante hallen afgebroken en werd de markt naar Rungis buiten Parijs verplaatst.Tegenwoordig is Les Halles een groot, grotendeels ondergronds winkelcentrum. Nabij bevindt zich het gelijknamige metrostation.

Nou jullie zijn zo onderhand wel uitgeshopt denk ik dus we vervolgen onze weg weer.We lopen terug naar het begin van het plein Joachim de Bellay en slaan links af Dat is weer Rue Berger.We lopen verder en steken de Bd Sebastopol over en steken rechtdoor de Rue Aubry le Boucher in.

In de verte zie je hem al liggen

                                                                        

                                                                   CENTRE POMPIDOU

 

 

 

 

 

 

Het Centre Pompidou is een opvallend gebouw. Het is ontworpen door de architecten Richard Rogers uit Groot-Brittannië en Renzo Piano uit Italië. De gevel van het gebouw is een wirwar van pijpen en buizen in verschillende kleuren. De kleuren geven de functie van de buizen aan. De bedoeling van de architecten was dan ook om het gebouw als het ware binnenstebuiten te keren.

In het centrum is op twee etages onder andere het Musée national d'art moderne gevestigd met een van de belangrijkste verzamelingen moderne kunst ter wereld (circa 60.000 werken). Sculpturen, schilderijen, boeken, film, video, muziek, vormgeving, enz., alles is in het Centre Pompidou te vinden.

Na twintig jaar intensief gebruik was het Centre Pompidou hard aan een opknapbeurt toe. Er waren in de voorafgaande jaren maar liefst 160 miljoen bezoekers geweest en dat had zijn tol aan het gebouw geëist. De renovatie en de interne vernieuwing werd uitgevoerd door de architecten Renzo Piano en Jean-François Bodin. Op 1 januari 2000 werd het gerenoveerde Centre Pompidou weer voor het publiek geopend.

De activiteiten van het Centre Pompidou zijn onder andere:

  • presentatie van de permanente collectie van het Musée national d'art modernE - Centre de création industrielle
  • tentoonstellingen
  • Bibliothèque Kandinsky, plek voor het gewone publiek om te lezen, mogelijk gemaakt door de Bibliothèque publique d'information
  • optredens onder andere theater, dans en muziek
  • bioscoop, symposia en debatten en publicaties.

 

Mocht je nog trek in een broodje hebben draai je dan om. en zorg dat je Pompidou in je rug heb.Op de hoek zie je café de Parvis.Ze hebben daar verukkelijke stokbroodjes.Ik ga nooit naar huis zonder daar een broodje gehaald te hebben.Vooral Tonijn heeft mijn voorkeur maar Ham en brie zijn niet te versmaden